Európa legiparosodottabb országa leszünk?

Az ipar teljesítménye egyre nagyobb mértékben támogatja a gazdasági növekedést, ami összhangban van azzal a kormányzati célkitűzéssel, hogy az ipari termelés hozzájárulása a nemzeti össztermékhez egész Európában Magyarországon legyen a legmagasabb –  mondta Glattfelder Béla, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Az ipari termelés idén júliusban 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a termelés bővüléséhez a járműgyártás, és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok mellett az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá – közölte a második becslést pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elmúlt időszak adatai azt mutatják, hogy beértek a kormány aktív iparpolitikájának eredményei és a kabinet a jövőben is a termelőszektor megerősítésével, aktív iparpolitikával szeretné tartósan fenntartani a magyar gazdaság jó teljesítményét – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a friss ipari termelési adatokat kommentálva.

Az NGM kiemeli: 2010. januárról 2014 júliusára összességében több mint 23 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon.

Az év első hét hónapjában 9,8 százalékkal haladta meg a termelés az egy évvel korábbi értéket, az előző hónaphoz képest pedig 1,6 százalékkal erősödött az ipari kibocsátás. A termelés már tizenegy hónapja folyamatosan bővül, teljesítménye nemcsak a hazai export növekedéséhez, hanem új munkahelyek, új beruházások létrehozásához is hozzájárul – írja az NGM.

A tárca szerint az ipari növekedés egészséges szerkezetét mutatja, hogy a 13 százalékkal bővülő feldolgozóipar tizenhárom alága közül tizenkettőben termelésbővülést regisztráltak. A járműgyártás kiugró mértékben, csaknem 32 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,2 százalékkal, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása több mint 34 százalékkal nőtt. A kiegyensúlyozott növekedés a területi bontásban is megfigyelhető, ugyanis 2014. január-júliusban az ipari termelés mindegyik régióban növekedett – hívja fel a figyelmet a minisztérium.

(MTI)

Comments are closed.