Archive for NAV

Csak óvatosan az előleggel

A 2015-től hatályos módosítás megváltoztatta az előleg  fogalmát mégpedig oly módon, hogy az értékesítés ellenértékébe beszámítható vagyoni előny juttatása tekintendő előlegnek – figyelmeztet az Adó Online szakértői cikke.

Bővebben

Így adózunk jövőre

Elfogadták az új adótörvényeket, számos ponton komoly változások lépnek életbe januártól. Változik a cafeteria szabályozása, jön a szappanadó és megjelenhet a földadó, különadót kapnak az élelmiszer-kereskedők és a dohányipar, illetve a befektetési alapok.

Bővebben

Péntekig jelenteni kell a számlázó programokat !

Aki számlázó programot használ – és továbbra is szeretné azt használni – annak november 15-ig be kell jelentenie az adóhatóságnak a programmal kapcsolatos számos részletet, adatot.

A 2014. július 1-jén hatályba lépett új rendelet újrafogalmazta a számlázó-programokkal szembeni követelményeket, ami alapján 2014. október 1-jétől november 15-ig az adóalanyok kötelesek az általuk használt, vagy a már használatból kivont számlázó-programot, illetve online számlázó rendszer(eke)t a NAV felé az erre rendszeresített nyomtatványon bejelenteni. Bővebben

Mire figyeljünk a számlázó programok bejelentésénél?

Közeledik november 15-e, a számlázó programok bejelentésének a legtöbb adózót érintő határideje. Bár a bejelentés szabályai első látásra talán egyszerűnek tűnnek, mégis a gyakorlati életben felmerülő esetek több kérdést is felvetnek, melyekre érdemes figyelemmel lenni majd a nyomtatvány kitöltése során. A BDO Magyarország írásban a számlázó programok bejelentésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze.

Bővebben

Mai határidő: környezetterhelési díj

Öko-adó bevallási és befizetési kötelezettség határideje 2014. szeptember 30. Már akár egy irodaház fűtésére használt nagy teljesítményű kazán után is keletkezhet környezetterhelési díj-fizetési kötelezettség.

Bővebben

Már csak online pénztárgép használható

Nincs kibúvó, a szankció egymillió forintig terjedő bírság, s üzlethelyiség lezárás is lehet.

A vállalkozások szeptember 1-jétől már csak online pénztárgépet használhatnak, ami új irányt ad a pénztárgépes ellenőrzéseknek; jelenleg 163 700 kassza áll összeköttetésben az adóhatósággal – közölte a NAV.
Bővebben

NAV – Tájékoztatás üzemszünetről

Tájékoztatunk minden kedves felhasználót, hogy adatbázis karbantartás miatt 2014. augusztus 22. 14:00 órától előreláthatólag 2014. augusztus 24. 20:00 óráig előre tervezett, teljes üzemszüneti eljárás kerül bevezetésre valamennyi adó- és vámszakmai informatikai alkalmazás tekintetében, mely érinti a teljes elektronikus ügyféloldali kommunikációt, valamint a vámhivatali feldolgozásokat is.

Az üzemszünet ideje alatt az ügyfeleknek a részükre korábban kiadott üzemszüneti tájékoztatókban foglaltak alapján kell eljárni. Az üzemszüneti tájékoztatók elérhetőségei:

– Árutovábbítási vámeljárás (http://nav.gov.hu/nav/vam/vaminformaciok)

– Jövedéki Árumozgás Ellenőrző Rendszer (EMCS) (http://nav.gov.hu/nav/ado/jovedeki_ado/emcs)

– Belépési/Kilépési gyűjtő vámáru-nyilatkozat (http://nav.gov.hu/nav/vam/vaminformaciok)

– Kiviteli vámeljárás (http://nav.gov.hu/nav/vam/vaminformaciok)

Az üzemszüneti eljárásról, illetve annak későbbi visszavonásáról valamennyi ügyfél, illetve vámhivatal tájékoztatásra, valamint a fenti tájékoztató a https://openkkk.nav.gov.hu/default.aspx oldalon is publikálásra kerül.

Megértésüket és türelmüket köszönjük.