Hírlevél


Fontos közlemények

 

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága kiadta a 2015. évre szóló munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseinek az irányelveit, amelyekből kiderül, hogy az idei évben, mikor, milyen szektorok munkáltatói számíthatnak munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésekre.

A hatósági ellenőrzés lehet helyszíni vizsgálat, adatbázis lekérdezés, adatszolgáltatás, iratbekérés, illetve a munkáltató kötelezése a megjelölt munkavédelmi követelmények teljesítéséről szóló szolgáltatásra. A munkavédelmi szakterület esetében előre bejelentett ellenőrzésekre is sor kerül majd, de ezekről a helyszíni vizsgálatokról egy hónappal az esedékes időpont előtt értesíteni kell a munkáltatókat.

Az idei évben két taggyűlésre is sor fog kerülni az Ipartestület életében. A pontos dátumok még nem ismertek, de amint ez ismertté válik tájékoztatni fogjuk tagjainkat.

Munkavédelmi ellenőrzések

2015. II. negyedévben a faipar kerül előtérbe, ahol elsődlegesen a munkavédelmi előírások és a faiparhoz kapcsolódó szabványok tekintetében történnek majd a célellenőrzések. Az ellenőrzéseken elsődlegesen azokra a faipari veszélyforrásokra figyelnek leginkább, amik a munkavállalókat veszélyeztethetik.

2015. III. negyedévben a célvizsgálatok az elmúlt évek tapasztalatai alapján a jelentős mértékben megnövekedő munkáltatóknál történő fertőző megbetegedések és a munkáltatók erre vonatkozó tevékenységeit vizsgálja, s azt hogy a munkáltatók mit tesznek a megbetegedések megelőzéséért. A vizsgálatok elsődlegesen az egészségügyi és a mezőgazdasági területeket fogják érinteni.

2015. IV. negyedévben a munkaügyi vizsgálatok a bányászati munka egészségügyi és a bányászati területen munkát végzők munkakörülményeinek vizsgálatára terjednek ki.

Munkaügyi ellenőrzések

2015. március-április között a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok ellenőrzése lesz a kitűzött feladatuk a munkaügyi ellenőröknek. A munkaügyi hatóság ezeken a célellenőrzéseken minél több információt szeretne megtudni ebben a formában történő foglalkoztatásokról és azok jogszabályainak betartásáról. Az ellenőrzések mind tartalmi, mind formai szempontok vizsgálatára is kiterjednek.

2015. június-július időszakban a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében és a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok betartására irányuló akcióellenőrzés fog történni. Vagyis vizsgálják a munkavállalók határidőben történő bejelentéseit és igyekeznek a feketemunkásokat alkalmazó cégeket háttérbe szorítani a tisztességes, jogkövető vállalkozásokkal szemben.

2015. október-november a szabadságokkal kapcsolatos szabályok ellenőrzése lesz a cél. Ezek alapján tehát bárkihez, bármikor bekopogtathatnak egy munkaügyi ellenőrzésre. Célszerű, hogy az ellenőrzésekre folyamatosan készüljön a munkáltató, legyenek naprakészek a nyilvántartások, a törvényi kötelezettségeinek pl. bejelentés, kijelentés, időben tegyen eleget és minimalizálja annak a lehetőséget, hogy egy munkaügyi ellenőrzés során hibát tárjanak fel nála.     (Forrás: piacesprofit.hu)

Oldalak: 1 2 3 4 5